Evolutivno do umetnosti

Evolutivno do umetnosti naziv je kolonije koja se 3. juna na Adi Ciganliji održala, u pre svega, prijateljskoj atmosferi. Jedan divan dan na Adi je poslužio grupi, suštinski različitih, umetnika kao inspiracija za nastanak autentičnih likovnih dela.
Može se reći da je ova kolonija dokaz da nisu nužna velika novčana sredstva da bi se stvaralo, niti je nužna velika medijska pažnja da bi se zainteresovani okupili. Ko se u to vreme slučajno zatekao na Adi mogao je da prisustvuje svojevrsnom prizoru kreativnosti. Rad slikara na otvorenom je  privukao pažnju slučajnih prolaznika ali i onih koji su pravi ljubitelji likovne umetnosti.
Na ovaj način je svako mogao imati uvid u stvaralački proces,
kakav se često odvija u intimi umetničkih ateljea. Grupu umetnika koja je u sebi našla energiju da sami pokrenu ovaj proces na otvorenom okupila je umetnica Ana Cakić, kojoj se kao prijateljska pomoć pridružila ekipa OKK televizije i našeg magazina.
Ponos ove kolonije je devojčica Iva Feniks koja je, slučajno se zadesivši sa svojom mamom Ivanom te subote na Adi, uradila svoje prvo umetničko delo. Iva je u interakciji sa umetnicima doprinela da ova kolonija dobije toplu, šarmantnu notu.

Marija Miladinović,
sama veliki skeptik da će išta uraditi na koloniji, je za 12 sati rada uradila akvarel koji osvaja one koji ga vide. On kao da nam svima poručuje ”Ima onih umetnika čiji talenat počinje da se razmahuje tek na otvorenom u prirodi, bez stega i ograničenja”.

Biljana Balašević Nonković je svojim majstorstvom još jednom dokazala kako je kombinacija olovaka dovoljna da se, i na malom formatu, dokaže kako to najbolji rade ma gde se nalazili.

Jovan Jović je svojim kroki pokretima izazvao simpatije kod učesnika kolonije ali i kod ljubitelja slikarstva koji su posetili koloniju. Brzo je pronašao poentu svog rada, koja je u svojoj završnici dominirala u stripskom maniru.

Jasmina Trifunović je kroz različite ”sugestivne” metamorfoze od vanzemaljskih motiva do nežnih vila rad zaokružila koloritom koji u posmatraču budi potpuno novu energiju. Ta nova posmatračeva energija kao da zove maštu u pomoć i zabranjuje joj da se sakriva ma koje dobi bio posmatrač.

Intrigantna Maja Nikolić je svojim radom privlačila najviše pažnje. Njen fantastičan portret albino žene-starice je zaslužno okarakterisan kao najuspešnije delo kolonije.

Ana Cakić je na koloniji privela kraju ciklus slika ”O ljubavi i drugim demonima”. Njena Boginja prirode iz ovog ciklusa nagoveštava zaboravljeni optimizam i intimno poziva na duhovni smiraj.

Milka Lisinac je svojim veselim držanjem radeći na platnu izgleda prenela svojim bojama tananu i simpatičnu nit pa je tako njeno delo privuklo pažnju baš u svom koloritu.

Vaza koju je oslikala Ljiljana Aleksić je ovoga puta bila usamljena ali je svojom lepotom dočarala izazovnost recikliranog materijala.

Marija Miladinović

Biljana Balašević Nonković

Jovan Jović

Jasmina Trifunović

Maja Nikolić

Ana Cakić

Milka Lisinac

Ljiljana Aleksić


Ivana Mitrović Cvetanović