Da li se gasi Dom kulture Studentski grad?

Foto: Facebook/Dom kulture Studentski grad

Pre nekoliko dana ministar prosvete Mladen Šarčević pokrenuo je inicijativu spajanja SKC-a i Doma kulture ”Studenski grad”, koja je uzburkala javnost.
Odluci ministarstva nije prethodila javna rasprava, a iz ministrovog kabineta je listu ”Politika” rečeno da je odluka motivisana “rezultatima rada i kvalitetom programskih aktivnosti, ali i činjenicom da obe ustanove imaju isti delokrug rada”.
Ministarstvo je odlučilo da spoji ove dve ustanove jer “i u ostalim univerzitetskim gradovima postoje samo studentski kulturni centri, jedino je Beograd izuzetak”. Zaposlenima je poručeno da nemaju razloga za brigu povodom odluke o spajanju, jer neće biti otpuštanja.
Vlasti su u međuvremenu poništile i konkurs za direktora DKSG, uz obrazloženje da je to deo plana racionalizacije i reorganizacije ustanove koje će ministarstvo uskoro sprovesti u delo, i da nije celishodno vršiti izbor direktora za ustanovu koja će uskoro biti ugašena.
”Politika”navodi da je jedna od mogućih verzija razvoja događaja selidba SKC-a u taj prostor, a zgrada u centru grada bila bi data u zakup.

Tako je na zvaničnoj Facebook strani muzičkog programa Doma kulture Studentski grad, objavljeno  saopštenje da bi ova kultna kulturna ustanova, koja postoji i radi već 43 godine, mogla da bude zatvorena.
Saopštenje vam prenosimo u celosti:

“Dragi saradnici, kolege, učesnici i prijatelji programa DKSG, želimo da vas obavestimo da je naša institucija pred gašenjem.
Dobili smo dopis iz kancelarije našeg osnivača, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, da postoji ‘inicijativa’ o pripajanju Doma kulture Studentski grad drugoj ustanovi, što bi značilo da se programi DKSG, kao i sama ustanova, posle 43 godine postojanja i uspešnog rada, ukidaju.
Molimo vas, ukoliko ste protiv zatvaranja Doma kulture Studentski grad da nam odgovorite da li dopuštate da vaša imena s mejl adresama, pošaljemo (kao vašu podršku DKSG-u), članovima Upravnog odbora Doma kulture Studentski grad, od kojih u ovom trenutku zavisi naša sudbina. Nadamo se da ćete biti uz nas u narednim danima. Hvala svima.

Lada Kapičić Đurić, Pozorišni program Maida Gruden, Likovni program Igor Toholj, Filmski program Milan Đurđević, Muzički program Tamara Mitrovič, Književni program Miloš Knežević, Forum Milan Milosavljević, AFC Marina Lučić, odnosi s javnošću.”