Koncert u SKC 20. februara – Minka Popovic i Marko Zupan

U ponedeljak 20. februara u 20 časova u velikoj sali SKC-a nastupiće umetnici Marko Zupan (flauta) i Minka Popović (klavir).
Ova dva izvodjača nastupaju zajedno duži niz godina u različitim kamernim „formacijama“, a ovom prilikom će kao duo predstaviti beogradskoj publici dela nemačkog romantizma.
Na programu će biti kompozicije od Šuberta- (a)tipičnom predstavniku ranog romantizma, kako na formalnom tako i na harmonskom nivou, do Klare Šuman- velike pijanistkinje, doduše manje poznate po svojoj izuzetnoj kompozitorskoj invenciji.
Pored remek-dela ovakvih stvaralačkih veličina, publika će imati prilike da čuje i virtuozne bravure komponovane od strane slavnih flautista tog vremena.
Ovi komadi su jako retko izvodjeni, tako da će predstavljati svojevrsni kuriozitet u okviru koncertnog programa.
Koncertni program:
Dela nemačkih romantičara za flautu i klavir
Ernst Wilhelm Heinemeyer (1827 – 1869) – Souvenir de la Russie (6:40)
Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) – Variations on Schöne Minka (5min)
Franz Schubert 1797 – 1828) – Variations on Trockne Blumen (20min)
Theobald Böhm (1794-1881) – Gute Nacht aus Schubert’s Winterreise (6:00)
Pauza
Albert Franz Doppler (1821 – 1883) – Airs Valaques (12:40)
Carl Reinecke (1824 – 1910): Undine Sonata (20min)

Marko Zupan je flautista slovenačkog porekla koji živi i radi na relaciji Berlin-Split, a od 2010. predaje flautu kao asistent na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Nakon zavrsetka studija u Ljubljani dobija stipendiju Ministarstva kulture za nastavak studija u Parizu, u klasi prof. Pjer-Iv Artoa (Pierre-Ives Artoud). Dalje se usavrsava na univerzitetu “Mocarteum” u Salcburgu, u klasi prof. Irene Grafenauer, gde završava postdiplomske studije. Usavršavao se na brojnim kursevima, među kojima su majstorski kursevi kod Orel Nikolet, Peter-Lukas Grafa i Emanuel Paija. Osvojio je brojne nagrade na međunarodnim konkursima, među kojima je prva nagrada na internacionalnom takmičenju u Pikardiji, kao i druga na međunarodnom takmičenju u Beogradu. 2008. pocinje da radi kao solo flautista u teatru u Kotbusu (Nemacka), a od 2009. je aktivan kao slobodni umetnik.
Kao solista ili član orkestra održao je brojne koncerte  u SAD-u, Japanu, Kini, Vijetnamu, Alžiru i po celoj Europi. U ovoj godini održao je niz koncerata i majstorskih seminara u Japanu. Snimio je dva kompaktna diska, jedan s Triom Susak, a drugi s flautistom Borisom Bizjakom i pijanisticom Yoko Misumi, te je u nakladi Edition Svitzer objavio “Orkestralne dionice flaute” obrađene za kvartet flauta, koje deluju kao pedagoška metoda za savladavanje orkestarskog repertoara za solo flautu.

Minka Popović (klavir) već je poznata beogradskoj publici. Poslednji put nastupala je 2014e na beogradskoj sceni, velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, povodom nagrade UMUS-a za najboljeg mladog umetnika. U Beogradu je završila FMU kao student generacije u klasi prof. Nevene Popović, nakon čega je nastavila školovanje u Salcburgu, na prestižnom „Mozarteum“ univerzitetu u klasi prof. Kordelije Hofer. Studirala je i u Berlinu, u visokoj školi za muziku i teatar „Hanns Eisler“ u klasi prof. Eldara Neboljšina. Pored brojnih nagrada na domaćim i medjunarodnim pijanističkim konkursima, jedan od najvećih uspeha su svakako i nastupi na sceni Berlinske filharmonije u okviru različitih projekata čiji je idejni tvorac Goc Tojč, dugogodičnji violončelista Berlinske filharmonije.
Pored solističkog, Minka neguje i kamerni repertoar, te su i nastupi sa Markom Zupanom jedan od „plodova“ brojnih umetničkih saradnji. Umetnički je direktor „Susačkih glazbenih večeri“, muzičkog festivala koji već jedanaestu godinu okuplja muzičke znalce i entuzijaste iz celog sveta, na malom ostrvu u sred Jadrana.