45. Fest od 24. februara do 5. marta

Pod sloganom „Gledaj – Open Your Eyes“ od 24. februara do 5. marta biće održan 45. Beogradski međunarodni filmski festival – FEST 2017.
FEST ostaje nezaobilazna tačka u kulturnom životu Beograda. Na njemu se već četiri decenije prikazuje sve ono najvrednije iz svetske i domaće kinematografije.
Fest će biti otvoren  u Sava centru filmom “Na mlečnom putu” Emira Kusturice a zatvoriće ga ostvarenje Martina Skorsezea „Tišina“.
Žirijem Glavnog takmičarskog programa 45. Festa, predsedava reditelj Srdan Golubović, a članovi su glumci Sergej Trifunović i Branka Katić iz Srbije, producent Čedomir Kolar iz Francuske i hrvatski filmski reditelj i producent Dalibor Matanić.

Umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić rekao je da se ove godine u glavnom takmičarskog programu i za nagradu „Beogradski pobednik“ nadmeće 15 filmova iz 12 zemalja. Reč je o kinematografijama iz Rusije, Hravatske, Grčke, Holandije, Iraka, Irana, Slovenije, Izraela, Češke, Italije, Francuske i Islanda.
Filmovie u Glavnom ”takmičarskom programu odlikuje tematska, stilska i žanrovska različitost, kao i promišljen stav autora koji se bave pitanjima terorizma, etičkim dilemama, nesvakidašnjim sudbinama, bračnim intimama, odrastanjem, prijateljstvom…”
Predsednik Festovog žirija Srdan Golubović autor je nagrađivanog filma “Krugovi” (2013) o tragičnom ubistvu mladog Trebinjca Srđana Aleksića ratnih 90-ih, kao i filmova “Klopka” (2007) i “Apsolutnih sto” (2001).
Za vreme studija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na kojem danas radi kao profesor, snimio je više kratkih igranih filmova, među kojima je najpoznatiji “Trojka”. Takođe, 1995. režirao je treću priču iz generacijskog rokenrol omnibusa “Paket aranžman” (Herc minuta).