Ćutanje kamena

Olga Jančić, Skulptura 1, 1960.

Autor izložbe je dr Rajka Bošković, muzejski savetnik MSUB.
Izložba je otvorena do 13. marta.
Radno vreme Galerije-legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (ul. Rodoljuba Čolakovića 2) je svakog dana od 12 do 20h sem utorkom. Ulaz je slobodan.

Na izložbi Ćutanje kamena predstavljeno je 33 skulpture u kamenu iz Zbirke skulpture Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, sa idejom da se pre svega istaknu mogućnosti umetničkog izraza kamena; prikažu neka od najznačajnijih dostignuća u modernoj i savremenoj umetnosti kojima je sam kamen bio podsticaj za oblikovanje; kao i da se ukaže na biće kamena, njegovu vanvremenost, ali i savremenost kao materijala u skulpturi.
Ideja se predstavlja kroz tri celine. Prva  celina pod nazivom Zemlja / kamen / tlo ukazuje na kamen kao mogućnost oblikovanja tla; drugom Telo / čovek / dvoje ističe se suštinsko svojstvo kamena – jezgrovitost i kompaktnost; dok se trećom celinom nazvanom Lice / ličnost / lik  daje uvid u mogućnosti prikaza čoveka na  tri načina, kroz ličenje, karakter i tip ličnosti – u materijalu kamena.
Idejom „ćutanja kamena“ ukazuje se na bitno svojstvo kamena u odnosu na govor bronze, živopisnost drveta, bezobličnost zemlje. Raspričanošću svojih razmahnutih oblika, bronza nema duboki mir spokojstva koji nudi kamen. Suviše živopisno, plahovito i propadljivo, drvo nema tu dimenziju pročišćenosti površine i mogućnosti svođenja do same biti ideje kao kamen. Glina, svojom nestalnošću, odnosno pečena zemlja svojom lomljivošću i ja(r)kom bojom, koja unosi dimenziju čulnosti i ovozemaljske propadljivosti, ne može u punoj meri dostići stanje izraza večnosti koje omogućava trajnost, nepromenljivost i postojanost kamena. Skrivenim dubinama i tajnovitošću, kamen progovara „rečitošću” ćutnje.

Foto: MSUB / Promo