Pikaso – izbor dela iz Vollard Suite u galeriji Kuće legata

Izložba „Pikaso – izbor dela iz Vollard Suite“ moći će da se pogleda u galeriji Kuće legata (Knez Mihailova 46) od 19. januara do 5. aprila.
Nakon uspešne prošlogodišnje izložbe dela Salvadora Dalija, slovenačka Galerija „Kos“, u saradnji sa beogradskom Kućom legata publici će predstaviti Pikasovu izložbu koja će obuhvatiti 84 dela iz čuvenog “Vollard Suite” ciklusa.
Reč je o grafikama koje je Pablo Pikaso uradio između 1930. i 1937. godine, nastale na podsticaj Ambroaza Volara (Ambroise Vollard), velikog kolekcionara i Pikasovog bliskog prijatelja. Pikaso je napravio oko 400 grafičkih ploča, Volar je izabrao 97, njima priključio tri svoja portreta i tako načinio mapu od sto listova. “Vollard Suite” obuhvata 27 listova različitih motiva i 73 lista podeljena u pet tematskih celina: “Ljubavna bitka”, “Skulptorov atelje”, “Rembrant”, “Minotaur” i “Slepi Minotaur” (ovo mitološko stvorenje Pikaso je smatrao idealnom vezom čoveka i životinje i često ga je koristio kao svoj alter ego). Nekolicina radova otkriva teme koje su u Pikasovom grafičkom stvaralaštvu čest lajtmotiv: borbe bikova, cirkuske teme, žene koje se oblače, scene silovanja.
Izložbu će predstaviti direktor i kustos Galerije “Kos” Leon Pogelšek, direktor Kuće legata Filip Brusić-Renaud i teoretičar umetnosti Miško Šuvaković.