Festival autorskog filma od 25.novembra do 3. decembra

Festival autorskog filma biće svečano otvoren u Domu omladine 25. novembra. Festival i ove godine traje deset dana, a filmovi će biti prikazani u deset dvorana. Do 3. decembra trebalo bi da se prikaže oko 80 filmova, od kojih je 12 u konkurenciji za Gran pri. Glavni program obuhvata 10 ostvarenja nagrađivanih autora, koja su van konkurencije, a počasnu projekciju imaće čuveni film “Sveet MovieDušana Makavejeva.
Glavna festivalska sala i ove godine je Dom omladine Beograda, a projekcije će biti i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci i njenom muzeju u Kosovskoj, u bioskopu “Fontana”, UK Parobrod, Domu kulture Studentski grad, Art bioskopu u Kolarčevoj zadužbini i UK Palilula. Predsednik festivalskog Saveta je reditelj Srdan Golubović.
Pored glavnog takmičarskog programa, festival će se sastojati iz šest pratećih programa: Novi rumunski film, omaž Džonu Kasavetesu povodom 50-godišnjice njegovog prvog filma „Senke“ i 20-godišnjice smrti, retrospektive filmova Aleksandra Saše Petrovića povodom 15-godišnjice od smrti autora, programa muzičkih filmova – u okviru kojeg će premijerno biti prikazan film Koje iz grupe “Disciplin-a Kitschme”, „Fank-I-Lastiš Crnog Zuba”, retrospektiva dokumentarnih filmova Sergeja Dvorcavoja i program “Slikati film” – sedma umetnost kao inspiracija slilkarstva.
U takmičarskom programu pored nagrade za najbolji film festivala “Aleksandar Saša Petrović”, ove godine biće ustanovljena i nagrada za najbolji film reditelja do 35 godina.