Festival angažovanih filmova Slobodna zona

Festival angažovanih filmova Slobodna zona predstavlja od 10. do 15. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu rekordnih 50 igranih i dokumentarnih ostvarenja koja se bave aktuelnim društvenim i političkim temama, a prvi put dobija takmičarski karakter, pa će uz tradicionalne nagrade publike biti proglašeni i najbolji filmovi u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, te u selekciji 14+, kao i najbolji film koji se bavi ljudskim pravima.
Direktor i selektor Slobodne zone Rajko Petrović i koselektorka festivala Branka Pavlović, kao i selektorka regionalnog programa i urednica pratećeg programa Cross-media Biljana Tutorov predstavili su 7. novembra uzbudljiv program 12. festivalskog izdanja, koji počinje 10. novembra u Sava centru, kao i u Novom Sadu i Nišu, filmom “NerudaPabla Laraina o disidentskim godinama života čileanskog pesnika i nobelovca Pabla Nerude.
Petrović je istakao da Slobodna zona ostaje pre svega  prostor za razvoj kulture dijaloga i kritičko mišljenje, čuvajući tako identitet festivala angažovanog filma, koji gradi od osnivanja pre 12 godina.
Prema njegovim rečima, Slobodna zona stoga se ne poklapa koncepcijski sa drugim festivalima u Beogradu, uključujući i predstojeći Festival autorskog filma, jer je angažovanost njena osnovna razlika u odnosu na ostale manifestacije.

Nastavak seecult.org