Beogradski džez festival

Beogradski džez festival predstavlja od 26. do 30. oktobra u Doma omladine Beograda i Sava centru 21 nastup umetnika iz 17 zemalja, objedinjenih sloganom “Planeta džez”, kojim nastavlja prošle godine uspostavljenu programsku orijentaciju otkrivanja džeza koji se nadahnuto svira širom sveta, uz velikane tog muzičkog pravca, na čijem stvaralaštvu mlade nade nalaze inspiraciju u 21. veku.
Najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, predstavlja u 32. izdanju tendenciju globalizacije u džez muzici, sa nekim od najboljih novih autora sa svih strana sveta, koji kreiraju njegov zvuk u ovom milenijumu, kao i nekoliko odabranih legendi koje su udarile temelje savremenom shvatanju džeza.
Tradicionalno, svako izdanje Beogradskog džez festivala predstavlja po jednu originalnu domaću produkciju, nekog od najznačajnijih autora iz Srbije. Ove godine to je Vlada Maričić
, istaknuti džez pijanista i kompozitor, koji će sa svojim kvartetom, na svečanom otvaranju 32. BDŽF, 26. oktobra u Velikoj sali DOB-a izvesti specijalno pripreman program. Njihov specijalni gost biće slavni američki trubač, Brajan Linč, dobitnik Gremija za najbolji latin-džez album 2007. godine.

Maričić je nedavno zaokružio tri decenije profesionalne karijere, a u svojim originalnim kompozicijama sa uspehom kombinuje elementa džeza, balkanske, romske i kubanske tradicije, predstavljajući amalgam sličnih, a različitih senzibiliteta.

Nastavak: seecult.org