No pasaran u Kinoteci

Udruženje Španski borci 1936-1939 iz Beograda pripremilo je program povodom 80 godina od osnivanja Internacionalnih brigada, kojim ne slavi samo taj jubilej, već i problematizuje temu društvenih i političkih okolnosti Španije i Evrope danas.

Među gostima programa koji će u vidutribina, filmskih projekcija, muzičkih nastupa i izložbi biti održan od 19. do 24. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci i Domu kulture Studentski grad u Beogradu, najavljeni su i bivši šef diplomatije Španije Migel Angel Moratinjos i Karmen Negrin, unuka Huana Negrina, poslednjeg predsednika vlade španske republike.

Manifestacija počinje izložbom “Deca rata” u Jugoslovenskoj kinoteci, posvećenom sudbini dece koja su iz ratom zahvaćene Španije poslata u nekadašnji Sovjetski Savez, gde su ostala i mnogo godina nakon toga.
Tokom Španskog građanskog rata više od 35.000 žena i muškaraca došlo je u Španiju iz svih krajeva sveta da se bori u Internacionalnim brigadama, a prema nekim procenama, gotovo polovina od tog broja je poginula u Španiji. Oko 1700 Jugoslovena došlo je itim povodom u Španiju iz svih krajeva Jugoslavije. Smatra se da ih je vise od 700 zauvek ostalo u Španiji. Nakon organizovanog povlačenja iz Španije 1939. godine, brigadisti su internirani u logorima u južnoj Francuskoj. Najveći broj njih je uspeo da pobegne iz logora i vrati se u Jugoslaviju ili da se priključi anti-fašitickoj borbi u Francuskoj i drugim evropskim zemljama.

Prvim projekcijama filmova iz Arhiva Katalonske kinoteke s kraja 30-ih godina 20. veka, 19. oktobra biće najavljen i ostatak dokumentarnog i igranog filmskog programa koji dovodi i veliki broj gostiju sa kojima će posetioci moći da diskutuju pre i nakon emitovanja filmskih ostvarenja, od kojih će neka i prvi put biti prikazana u Beogradu.
Završnicu manifestacije obeležiće i recital flamenka u DKSG-u, u kojem 23. oktobra učestvuju Hesus Perez Romero (kantaor) i Samjuel Gutjeres Ortega (gitara), a program će biti zaokružen filmskim projekcijama 24. oktobra u Kinoteci.

Ulaz na sve programe manifestacije povodom 80 godina Internacionalnih brigada je besplatan.