Dodeljene nagrade 13. Balkanime

Gran pri 13. Evropskog festivala animiranog filma Balkanima dodeljen je Aniti Kvjatovskoj-Nakvi (Anita Kwiatkowska-Naqvi) iz Poljske za film “Mesto”, dok je nagradu za najbolji film Jugoistočne Evrope dobio Miloš Tomić iz Srbije za film “O robovima i robotima”, kojim učestvuje i na 56. Oktobarskom salonu.
Pobednički film 13. Balkanime, kako je istakao žiri, savršeno dočarava unakrasno prepletanje misli u momentu približavanja smrti. “Mesto” je film koji ima jak vizuelni identitet i povezuje naraciju sa apstraktnom i eksperimentalnom filmskom formom, naveo je žiri glavnog takmičarskog programa Balkanime, koji su činili Žan-Lik Slok (Belgija),Viola Sova (Poljska) i Aleksa Gajić.

Evropski festival animiranog filma Balkanima u Domu kulture Studentski grad predstavio je od 4. do 8. oktobra 110 kratkih animiranih filmova raspoređenih u pet programa, koji su posvećeni širokom spektru tema – od političkih do međuljudskih odnosa i fenomena svakodnevog života

Od čak 420 filmova pristiglih na konkurs 13. Balkanime, izabrano je 110 iz 28 zemalja za pet programa: takmičarski, studentski, dečji i dve panorame (evropska i balkanska). Glavni takmičarski program obuhvatao je 34 filma, među kojima su i oni koji su nastali većim produkcijskim sredstvima, ali i individualna autorska ostvarenja, čime 13. Balkanima nastavlja da daje šansu niskobudžetnim ostvarenjima koja zaslužuju da budu prikazana zbog autorskog pogleda u odnosu na određenu tematiku, kako je istakla umetnička direktorka Balkanime Iva Ćirić.