Dani češkog filma u Kinoteci

Manifestacija Dani češkog filma u Jugoslovenskoj kinoteci nudi izbor savremenih i nešto starijih čeških filmova, koje beogradska publika može po prvi put da vidi, počev od “Nevinosti” (2011) Jana Hrebejke, psihološke drame sa elementima trilera, kojim je ta tradicionalna revija svečano otvorena 5. oktobra.
Do 8. oktobra na programu su i nemačko-češka koprodukcija “Šmitke” (2014) Štjepana Altrihtera, čehoslovački film “Noć na Karlštejnu” (1974) Zdenjeka Podskalskog, kao i najnovije produkcije “Glas za rimskog kralja” Vaclava Kšisteka (Češka, 2016), animirani film “Smrtonosne priče” Jana Bubenjičeka (Češka/Slovačka, 2016) i “Put u Rim” Tomaša Mielnjika (Češka/Poljska, 2015).
Češka ambasadorka u Srbiji Ivana Hlavsova, koja je svečano otvorila tu manifestaciju, izrazila je zadovoljstvo nastavkom dugogodišnje saradnje sa Jugoslovenskom kinotekom, ističući da je ta značajna institucija najbolji partner za prezentaciju češke kinematografije.
“Raduje me činjenica da češki filmovi u Srbiji imaju svoju vernu publiku. Upravo imajući to u vidu, svake godine sa velikom pažnjom biramo filmove koje ćemo vam predstaviti  u ovih nekoliko dana. Nadam se da će vas i ovogodišnji program zainteresovati. Naravno, opet smo se potrudili da to budu filmovi koji se u Srbiji prikazuju prvi put”, istakla je ambasadorka na tečnom srpskom jeziku.

Ivana Hlavsova je podsetila i da je u Manakovoj kući otvorena izložba “Karlo IV – car na četiri trona”, čime su počeli Dani češke kulture u Beogradu, u okviru kojih je 4. oktobra u Kolarčevoj zadužbini održan koncert Kamerate Janaček, a do kraja meseca biće organizovano i gostovanje čeških pisaca.

Upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović takođe je izrazio zadovoljstvo nastavkom dugogodišnje uspešne saradnje sa ambasadom Češke u Beogradu, kao i sa Narodnim filmskim arhivom u Pragu.

”Jugoslovenska kinoteka čuva češke filmove koji čine značajan deo njene kolekcije. Mi već dugo godina negujemo ovakvu vrstu manifestacija, gde pored starih filmova prikazujemo i nove”, rekao je Vujović.