Beogradski džez festival od 26.10 do 30. oktobra

Beogradski džez festival ove godine biće održan od 26.10 do 30. oktobra u Domu omladine Beograda i Sava Centru, a publici predstavlja ukupno 21 koncert najprestižnijih muzičara iz sveta, regiona i Srbije.
Nastupi su raspoređeni u blokove: dva koncerta u večernjem programu od 19.30 i još dva koncerta u noćnom programu od 23.00, a za svaki blok važi jedna ista ulaznica. Sa stanovišta publike – uz već proveren visok renome i aktuelnost umetnika – ovakva pristupačnost cena ulaznica čini BDŽF svakako najboljom ponudom na muzičkom tržištu, kad su u pitanju festivalske produkcije u našoj zemlji.
Beogradski džez festival, kao i obično, slavi umetničku muziku kao avanturu duha, te našoj publici daje uvid u najvažnije tokove savremenog džeza. Pored mnogih umetnika iz celog sveta, među kojima su neke od najvećih džez zvezda današnjice (Avišaj Koen, Džek Didžonet, Dejv Holand, Antonio Serano, Alfredo Rodrigez…) u programu od 23.00 u sali Amerikana Doma omladine ekskluzivno predstavljamo novu skandinavsku školu džeza.
Ovu selekciju svakako predvodi vizionarska fugura T
orda Gustavsona i njegovog kvarteta, čiji inovativni ambijentalni zvuk je otvorio put mnogim novim džez umetnicima (28.10).
Iste večeri pažnji smelih slušalaca preporučujemo tvrde improvizacije sastava 
All Included, mešanog norveško-švedskog porekla, koji ispituje nove granice džez ekspresivnosti. Mladalački, pomalo otkačeni Horse Orchestra 29. oktobra doneće nam iznenađujuću energiju koju unose u evropsku džez muziku i već su nagrađivani kao najbolji novi sastav iz Danske. Posebno ekskluzivnu ponudu programa predstavlja premijerni koncert izuzetno talentovane pijanistkinje sa Islanda, Sunne Gunnlaugs i njenog trija 26. oktobra, koji donose poetsko čitanje džeza za 21. vek.