Ivica Vdović VD (23.02.1961. – 25.09.1992.)

Ivica Vdović VD (23.02.1961. Beograd – 25.09.1992. Beograd) bio je jugoslovenski muzičar, bubnjar rok bendova “Suncokret”, “Šarlo akrobata” i “Katarina II”. Po mnogima jedna od najtajanstvenijih figura domaće rokenrol scene, jedan je od pokretača Novog talasa u Srbiji i Jugoslaviji. Sonja Savić je pričala da je upravo on “stvorio” i Milana Mladenovića i Koju, a današnji rokenrol klinci znaju ga samo iz legende.
U trećem razredu gimnazije Vdović je postao član benda “Limunovo drvo”, čiji je predvodnik bio Milan Mladenović. Kasnije je svirao bubnjeve u bendu Bore Đorđevića “Suncokret”, a široj publici je postao poznat kao bubnjar “Šarlo akrobate”. Naslov kultnog albuma „Bistriji ili tuplji čovek biva kad…“, kojim je Šarlo Akrobata po mnogima napravio revoluciju na beogradskoj rokenrol sceni, izabrao je upravo Vd, a u pitanju je citat iz knjige Vase Pelagića.
Nakon raspada “Šarla akrobate”, Vdović je sa Milanom Mladenovićem osnovao “Katarinu II”, čiji članovi su bili Bojan Pečar, Gagi Mihajlović i Margita Stefanović. Posle Mihajlovićevog odlaska 1985, ime grupe je promenjeno u “Ekatarina Velika”, a Vdović je uskoro napustio grupu.
Iste godine je ustanovljeno da je HIV-pozitivan. Umro je 25. septembra 1992, a sahranjen je u Beogradu.
Ličio je na Džonija Rotena iz Seks Pistolsa. Prvi je u tadašnjem Beogradu zamenio palice ritam mašinom. Bio je najšarmantniji momak u društvu, uvek spreman da napravi dobru šalu. Takođe je bio poznat i po nekim navikama koje ni za živu glavu nije menjao. Nigde nije išao bez svojih bubnjarskih palica i nikada se nikome nije javljao telefonom. Ljude je pozivao na izlaske zvižducima ispod prozora.
On je bio više od same svirke. On je bio muzika. Njega su drugi pratili…

Izvor informacija: Srpski Undergound