Međunarodni festival nesvrstanog stripa “Novo doba”

”Međunarodni festival nesvrstanog stripa “Novo doba” nudi od 20. do 25. septembra u Beogradu raznovrstan program izložbi, radionica, koncerata, susreta i druženja, kojim će predstaviti šaroliku i spontanu alternativnu scenu Srbije i sveta.”
Naslov sedmog izdanja festivala “Sve najbolje je iz svakodnevnog života, koji se koristi za rastanke, srdačne želje, ali i kao izraz kojim se često umiruju napetosti ili čak ironično priželjkuje nekome upravo ono suprotno.
Fokus festivala “Novo doba” od samog početka bio je na strip umetnosti, pre svega alternativnom stripu, grafici, fanzinskoj kulturi, eksperimentalnoj i alternativnoj muzici, što je i osnova ovogodišnjeg programa koji počinje u Centru za kulturnu dekontaminaciju 20. septembra otvaranjem izložbe Danila Miloševa Wostoka Varvarska simfonija”, u saradnji sa studiom Metaklinika.

Izložba legendarnog vršačkog crtača stripova, muzičara, filmadžije i umetnika, čije je ime nezaobilazan pojam za sve koji istražuju domaću andergraund scenu u proteklih dvadesetak i više godina, realizovana je u saradnji sa Metaklinikom, koja je zaslužna za postavku, a njeno otvaranje biće praćeno nastupom Tehno muda.

Među atrakcijama sedmog “Novog doba” je i izložba “Printnoiz” u organizaciji francuskog kolektiva Le Dernier Cri, koja će biti otvorena 24. septembra u U10, a predstavlja presek francuske nezavisne grafičke scene, takozvanih “grafzina”, i bogato je opremljena originalnim publikacijama, plakatima, novinama i crtežima, pružajući uvid u bogatu francusku scenu ekstremnog andergraunda od 70-ih godina do danas.

U sklopu gostovanja francuskih umetnika, posebnom izložbom biće predstavljen strip autor Craoman (21. septembra u galeriji Tunel MKC Kombinat) koji svoj rad balansira između stripai ilustracije.

Aleksandra.J.