BAJKA ZA ODRASLE – “IME: DOBRICA, PREZIME : NEPOZNATO”

Medijski slabo i stidljivo propraćen  film “Ime:Dobrica, prezime, nepoznato”, ipak, osvaja pubiku. Premijerno je prikazan u Montrealu, a domaća publika imala je priliku da ga odlgeda  na rediteljskom filmskom festivalu u Leskovcu LIFFE gde je Slavku Štimcu dodeljena nagrada – Živojin Žika Pavlović.
Pored glavne uloge Slavko Štimac jedan je od producenata, kao i koscenarista. Vrednost i veličina ovog filma krije se u brižljivo ispričanoj priči o Dobroti koja je u vremenu cinizma, cinka i lažnih vrednosti tako potrebna.
Ova savremena bajka ima jaku i jasnu  poruku za sve koji još uvek, kao glavni junak ,veruju u čistotu, dobrotu i  ljubav. Sam film najjasnije je predstavljen u sinopsisu, prenosimo vam odlomak:
” Dobricu život nikada nije mazio. Još kao beba je napušten od roditelja i bačen na đubrište. Prvih dvadeset i osam godina svog života provodi uglavnom ili u sirotištu ili u zatvoru. Ipak, da li zato što je prvih par godina svog života proveo sa ljudima koji su ga zaista neizmerno i bespogovorno voleli, ili zato što je to njegova priroda, on bira da u ljudima vidi samo dobro. Ili, tačnije, on to ne bira, nego je jednostavno takav, i kao takav ide kroz život. Ljudi se često smeju njegovoj naivnosti, ali uskoro svako ko sa njim dođe u kontakt oseća da je u pitanju čovek kakvog nikad nije sreo, i kakvog zaista vredi sresti. Tada se Dobrica zaljubljuje  u ženu sa dna životne lestvice, prostitutku i narkomanku, koja čak i dete zloupotrebljava da izvuče pare od njega… Iako su izgledi da ova veza uspe naizgled ravni nuli, Dobrica odlučuje da ne digne ruke od žene koju voli.”

Reditelj Srđa Penezić potpisuje i scenario pored Slavka Štimca, a glumačaku ekipu čine: Slavko ŠtimacHana SelimovićHelena JakovljevićMirjana JokovićBogdan DiklićRenata UlmanskiMiodrag Mrgud RadovanovićMarko BaćovićMilan Caci MihajlovićRada ĐuričinBojan DimitrijevićSergej TrifunovićVladislava MilosavljevićBranislav LečićGordana Đurđević Dimić i Nebojša Dugalić (kao narator).

Aleksandra.J.