Bogat program 33. Nišvila

Džez festival Nišvil predstaviće od 11. do 14. avgusta 660 izvođača, koji će nastupiti na više od sto koncerata na niškoj Tvrđavi, a među glavnim zvezdama najavljeni su Al di Meola, Soveto Kinč (Soweto Kinch), Džos Stoun (Joss Stone), Bil Evans, Oleg Kirejev i Orlan…
Na otvaranju 33. Nišvila nastupiće proslavljeni američki gitarista Al di Meola, a prve večeri najavljeni su i kineski Golden Budha Jazz Band, kao i klavirski trio koji čine Sajrus Česnat (Cyrus Chesnut), Baster Vilijams (Buster Whiliams) i Leni Vajt(Lenny White).
Na Nišvilu će 12. avgusta kao glavne zvezde nastupiti mladi britanski saksofonista Soveto Kinč, koji je podjednako nagrađivan i kao MC, te ruski saksofonista Oleg Kirejev sa sastavom Orlan Jazz Band, dok će se od domaćih izvođača na sceni naći Bilja Krstić i Bistrik. Među učesnicima treće festivalske večeri najavljeni su britanski bend Šakatak, poznat po spoju džez i fank zvuka, uticajni američki saksofonista Bil Evans (Bill) sa svojim bendom, kao i lokalni sastavi Eyot i El Jazzyra.
Za završnicu najavljeni su, britanska soul pevačica Džos Stoun, francuski Remi Panossian Trio i bend iz Japana Yuichiro Tokuda’s Ralyzzdig.
Festival ove godine ima i dve novine – takmičenje u sviranju bubnjeva, odnosno Drum Challenge i festival u okviru festivala, nazvan Balkanski sveci.