Akademik Ljuba Popović preminuo u 82. godini

Ljuba Popović (Tuzla, 14. оktobar 1934 — 12. аvgust 2016, Beograd)
Jedan od najcenjenijih savremenih srpskih slikara, akademik Ljuba Popović, umro je u 82. godini života. Biće sahranjen u Valjevu, 16. avgusta.
Ljuba Popović rođen je u Tuzli, ali je osnovnu školu i gimnaziju završio u Valjevu, mesto, koje je za njega imalo posebnu vrednost i gde se uvek vraćao.
Studirao je na Likovnoj Akademiji u Beogradu ali je Pariz bio grad koji je izabrao za mesto stvaralaštva.
Već 1963. godine počinje da živi i stvara svoja vrhunska dela u Parizu, gde upoznaje i blisko sarađuje sa Reneom de Solijom. O njegovorm delu pisali su Alen Boske, Alen Žufroa, Andre Pjer de Mandijarg i Patrik Valdberg…
Njegovo slikarstvo iziskuje pažljivu analizu i introspekciju ne bi li se i otkrila sva složenost i dubina njegovog bogatog dela. Ovaj veliki umetnik za sobom je ostavio preko 3.000 slika koje se nalaze, uglavnom, u svetskim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama.
O svom slikarstvu govorio je:
“Nastojao sam da se na svoj način izborim sa snagom svetlosti. Postavljao sam je tako kao da se širi iz središta samog stola. Hteo sam da oko nje stvorim scenu sa ljudskim likovima stopljenim u užasu, bićima opčinjenim njenom zaslepljujućom privlačnošću. Stigavši do tog stupnja pomislio sam da vladam situacijom. Međutim, iznenada, osetih da u meni raste gnev prema samom sebi, pošto se užasavam, i oduvek sam se užasavao, ponavljanja i stvaranja već viđenog. Zahvaljujući tom unutrašnjem buntu počeo sam da tragam kako izaći iz ćorsokaka”