Pop art izložba posvećena Dejvidu Bouviju u Leskovcu

U Leskovcu je, zajedno sa tradicionalnom godišnjom izložbom radova studenata industrijskog dizajna tekstilnih proizvoda Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, koja se održava svake godine krajem maja u Leskovačkom kulturnom centru (LKC), otvorena i studentska galerija u prostoru stare zgrade Tehnološkog fakulteta pop art izložbom koja je posvećena Dejvidu Bouviju.
Studenti su se predstavili slikama, crtežima, fotografijama, instalacijama, digitalnim kolažima, modnim ilustracijama, filmskim posterima, kostimima i lutkicama za oblačenje. Sa studentima izlažu i leskovački veteran Dragan Jović Lisica i britanski fan art umetnik Peter Parkinson.
U naučnom delu izložbe predstavljena je derivativnost u umetnosti (umetnička dela kao nadogradnja prethodnih umetničkih dela), saturnizam (trovanje olovom ili slikarsko ludilo), i “Od gotike do kibernetike”, pano koji predstavlja žene koje su ne samo začetnice kibernetike, već njihov rad naslućuje i pomera granice nauke, umetnosti i ljudske vrste. Zastupljene su: Jovanka Orleanka, Ada Lovelace, Mary Shelley, Cottingley Fairies, Virginia Woolf, VALIE EXPORT, Bjork, Linda Dement, Wendy Carlos, ORLAN, Melinda Rackham, Shu Lea Cheang, VNS Matrix, Mariko Mori, Lana Wachowski, Tanja Ostojić, Kira O’Reilly, Moon Ribas i Christine Sun Kim.

Takođe je u toku realizacija rada “Priče o haljinama” – studenti (pretežno studentkinje) donose i fotografišu stare haljine, kreirajući jedinstveni modni editorijal koji nije baziran na modnim markama, već na istoriji odevnih predmeta. Izložba će biti otvorena do 1. septembra 2016. a radno vreme zgrade je od 8 do 14h radnim danima.
Leskovac do sada nije imao tako veliki i reprezentativan prostor za izložbe modernih umetnika, opravdano smatramo da ovaj prostor može doprineti decentralizaciji kulturne politike i pomoći mladim i underground umetnicima da se afirmišu. Takve ciljeve je i sam Bouvi podržavao.
Prostor starog Tehnološkog fakulteta u Leskovcu pretvoren je u izložbeni prostor studenata industrijskog dizajna tekstila, pod nazivom “Alfa”, odn. “Alfa in”, prema krčmi iz jedne od priča o Šerloku Holmsu. U toj krčmi, Holms pronalazi gusku sa plavim dragim kamenom u stomaku. Isto tako, studenti se ohrabruju da pronalaze, da se igraju, istražuju i eksperimentišu, kako bi što više razvili svoje polimatske sposobnosti. Shodno tome, trenutna postavka predstavlja omaž jednom “renesansnom čoveku”, Dejvidu Bouviju, i počela je da se postavlja pre njegove smrti, a sada još više ima smisla u godini u kojoj je muzika umrla. Cilj univerziteta je da omogući slobodu izražavanja i slobodan tok ideja, da ih neguje i štiti, omogući prostor za kritičko mišljenje i odbranu nauka i umetnosti od antiintelektualizma. Obrazovne institucije nekad mogu puno da nauče od popularne kulture, kao što nauka nekad dobija inspiraciju iz naučno-fantastičnih filmova. “Alfa in” je laboratorija gde se spajaju umetnost, nauka i pop kultura, nastavljajući sa mesta gde je stala poslednja velika revolucija u umetnosti – pop art. Suprotno politički korektnom establišmentu, “Alfa in” nudi prostor za maštu koja nije nužno u službi neke dnevno-političke agende ili borbe za ljudska prava, jer sloboda izražavanja znači i to da studenti mogu da se bave pričama o haljinama, da uče kako se pravi editorijal, da im zanimanje budu čudovišta iz horor filmova, da se bave ljudskom anatomijom, večernjim aktom, i svim onim što trenutno nedostaje na našoj umetničkoj sceni. Priče o haljinama drugih žena koje ponovo nose druge žene, prevazilaze vremenska i prostorna ograničenja. Smrt umetnika čiji domet prevazilazi jednu eru, obeležile su sve značajne kulturne institucije u svetu. Biti deo te mape je veliko dostignuće.
Cela nous concerne tous!”