Jubilarna deseta Turneja filmskog festivala Slobodna zona i u Kruševcu

Alternativni centar za devojke u saradnji sa Slobodna Zona / Free Zone Film Festivalom i Kulturnim centrom Kruševac – Vas poziva na otvaranje desete jubilarne Turneje filmskog festivala Slobodna zona, koje će se održati 19. maja u bioskopu “Kruševac”, od 20 časova.
Slobodna zona je serijal programa koji je baziran na angažovanoj filmskoj produkciji koja nudi sasvim drugačije viđenje sveta daleko od holivudskog spektakla, kroz prizmu svakodnevnog života ljudi širom planete.
Sve aktivnosti Slobodne zone rezultat su potrebe da afirmativno i jasno, na komunikativan i savremen način, podstaknemo debatu o aktuelnoj društvenoj i političkoj situaciji u svetu, i položaju Srbije u njemu.
Slobodna zona
ima nekoliko tokova aktivnosti, od kojih izdvajamo TURNEJU – program koji će tokom proleća biti realizovan u 45 gradova Srbije. Misija Turneje jeste da decentralizuje kulturu i učini je dostupnom najširoj publici u većim gradovima, ali i manjim mestima u kojima bioskopi ne postoje, ili ne rade godinama, i u kojima su kulturna dešavanja retkost.

Kruševac je jedan od gradova na mapi jubilarne 10. Turneje, tokom koje će biti prikazano pet najboljih filmova – po izboru publike i selektora, tokom trajanja festivala na kom su filmovi premijerno prikazani proteklog novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Raspored projekcija filmova:

- “Dugme od sedefa” – četvrtak 19. maj, 20:00 h
Dokumentarni film, režija Patrisio Guzman | Čile, Francuska, Španija | 2015.
- “Ovnovi” – sreda, 25. maj, 20 h
Igrani film, režija Grimur Hakonarson | Island | 2015.
- “Klub” – sreda 1. jun, 20 h
Igrani film, režija Pablo Larain | Čile | 2015.
- “Ples sa Marijom” – sreda 8. jun, 20 h
Dokumentarni film, režija Ivan Gergolet | Argentina, Italija, Slovenija | 2014.
- “The Yes men su revoltirani- petak 10. jun, 20 h
Dokumentarni film, režija Lora Niks | SAD | 2014.

Sinopsis filmova:

Ovogodišnji izbor filmova za Turneju obuhvata ubedljivog pobednika festivala po glasovima publike, “Dugme od sedefa” čuvenog čileanskog reditelja Patrisija Guzmana koji se u ovom filmu okreće ugroženoj zajednici kojoj je istorija oduzela glas – domorodačkom stanovništvu čileanske Patagonije, desetkovanom od strane prvobitnih kolonizatora, zatim gotovo dokrajčenom brutalnošću Pinočeovog režima.
“Ovnovi”, drugi film islandskog reditelja Grimura Hakonarsona, o dva brata farmera, koje nakon četriri decenije svađe spaja vest o bolesti posebne rase ovnova koje njihova porodica gaji generacijama.
Film Pabla Laraina, “Klub”, donosi nam priču o izopštenim sveštenicima i časnim sestrama osumnjičenim za brojna kriminalna dela – od zloupotrebe dece do trgovine bebama nevenčanih majki.
“Ples sa Marijom” predstavlja plesačicu Mariju Fuks, koja je svoj ceo život posvetila obučavanju plesača, posebno onima sa onvaliditetom. Ali sada, u svojoj 90. godini, ona otkriva da je upravo ona svoj najzahtevniji učenik.
Film “The Yes Men su revoltirani” je ekološki dokumentarac o aktivističkom dvojcu i njihovoj borbi protiv zločina velikih kompanija.
Ovaj program doprinosi boljem kvalitetu života mladih u Kruševcu, neprofitan je i besplatan za sve posetioce i posetiteljke.

Jubilarna Turneja Slobodne Zone u 45 gradova Srbije