Otvorena izložba „Put ka apstrakciji – Legat Ljubice Cuce Sokić u Kući legata”

Izložba „Put ka apstrakciji – Legat Ljubice Cuce Sokić otvorena je 4. maja u Galeriji Kuće legata.
U Beogradu je 08. januara 2009. g. preminula velika srpska i jugoslovenska slikarka Ljubica-Cuca Sokić. S obzirom da je bila jedan od tvoraca ideje Kuće legata, ovoj ustanovi i gradu Beogradu ostavila je svoj legat koji se sastoji od 27 reprezentativnih dela nastalih između 1965-1985.
Uz zbirku Kuće legata, deo ove izložbe su značajne pozajmice od ustanova kojima je Ljubica Cuca Sokić takođe zaveštala svoje slike testamentom iz 2009. godine. Autor izložbe i kataloga je Ana Popović Bodroža, viši kustos. Izložba će trajati do nedelje 29. maja.
Izložba će trajati do 29. maja 2016. godine.
Galerijau Knez Mihailovoj 46 otvorena je svakog dana od 12:00 do 20:00, osim ponedeljkom.
Ovo je divna prilika da se još jednom potsetimo dela Ljubice Cuce Sokić pogotovo onih dela u njenom stvaralaštvu koja predstavljaju njen ”istup u polje čiste geometrijske apstrakcije koji se dogodio krajem pedesetih, tokom šezdesetih i trajao do sredine sedamdesetih godina.” Mnogi kritičari slažu se u tome da se ovaj period, poznat i kao nefigurativna faza, smatra i njenim najznačajnijim periodom.
Njen iskorak u svet apstrakcije, predstavlja izuzetan pomak kojim je dosegla vrh srpske i jugoslovenske umetnosti svoga vremena, čistoću, raspevanost, i oslobođenje posle koga ništa više nije bilo isto, pa ni povratak predmetu i figuri, koji se kasnije neminovno dogodio.
Izložba predstavlja svojevrsno sondiranje ove faze, uvid u sam postupak razgradnje, dekomponovanja predmeta koji je bio i ostao polazište svih njenih dela.