U Pančevu izložba “Sve jedno je”

Izložbom “Sve jedno je” predstavlja nam se dvoje umetnika, Biserka Petrović i Vladimir Vinkić,  koji su godinama gradili karijere u Srbiji i u inostranstvu, prvenstveno u Italiji gde su oboje završili specijalizaciju na Accademia di belle arti di Firenze. Iskustvo boravka u Italiji Vladimir je preneo u dela koja evociraju meke italijanske kulture i umetnosti, poput Firence, Venecije i Sijene. Spajajući teme pejsaža i portreta i kombinujući tehnike digitalne fotografije i ulja na platnu njegova dela čine prostor, vreme i ličnost relativnim. Kao što su relativizacija iskustva, (umetnika i publike), tačke posmatranja umetničkog dela i odnos detalja, često apstraktnog, prema celini ono što dela Biserke Petrović prenosi u sferu geštalt psihologije i kvantne fizike. Iako prividno bez previše dodirnih tačaka dela Biserke Petrović i Vladimira Vinkića kombinuju se u umu gledaoca stvarajući prosvetljenje, spajajući unutrašnje i spoljašnje svetove, organsko i neorgansko, vidljivo i nevidljivo. I sve jedno postaje.

Otvaranje izložbe 18. aprila u 19h u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva.
Izložba traje
od 18 do 29. 04. 2016.


Iz teksta za katalog Danice Krstić izdvajamo:
Biserka Petrović, diplomirala je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Žarka Smiljanića, a specijalističke studije završila u Firenci, na Accademia di Belle Arti, u klasi profesora Domenico Viggiano. Za vreme studija stipendirana od strane Fonda Republike Srbije za mlade talente, Kraljevine Norveške i italijanske Vlade.
Dobitnik je nagrade za grafiku Fakulteta likovnih umetnosti i finalista nekoliko međunarodnih nagrada (Italija, SAD). Učestvovala na više umetničkih kolonija (Srbija, Bugarska), iz oblasti umetničke grafike i slikarstva, na tridesetak kolektivnih izložbi i šest samostalnih kod nas i u svetu. Član je u ULUS-a od 2016. Od 2005. do 2015. živela i radila u Firenci a od 2016. u Beogradu.
Vladimir Vinkić rođen je u Pančevu 1978. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi Čedomira Vasića, i specijalističke studije na Accademia di Belle Arti,Firenca u klasi Andrea Granchi. Član je ULUS-a od 2009.godine. Dobitnik nagrade 40. Palete mladih Kulturnog Centra Vrbas. Učestvovao na brojnim umetničkim kolonijama, samostalnim i grupnim izložbama kod nas i u Evropi. Živi i stvara u Pančevu.