Od 11. do 22. maja 69. Kanski festival

69. Kanski festival ove godine će se održati od 11. do 22. maja na čelu sa australijskim rediteljem Georgem Millerom. 14. aprila ćemo znati šta sve ulazi u oficijalni program.
Za sada mnogo toga znamo recimo da će se na ovom festivalu prikazati premijerno 20 filmova u trci za Zlatnu palmu i da su u konkurenciji sve sami vrhunski majstori ove umetnosti. Zanimljivo je i da su u igri i nova ostvarenja dosadašnjih pobednika Kena Louča (Loach), braće Darden (Dardenne) i Kristijana Munđiua (Cristian Mungiu), kao i nova dela Džima Džarmuša (Jim Jarmusch), Šona Pena (Sean Penn), Pedra Almodovara, Pola Verhovena (Paul Verhoeven)…
Festival će otvoriti novo ostvarenje Vudija Alena (Woody Allen) Café Society u kome igraju  Kristen Stewart i Jesse Eisenberg a društvo im pravi zanimljiva ekipa koju čine Blake Lively, Parker Posey i Steve Carell. Ova Vudijeva komedija će biti van konkurencije za Zlatnu palmu. Priča koju nam ovog puta legendarni reditelj priča je o dvoje mladih ljudi, mladiću koji dolazi u Holivud 1930-ih godina u nadi da će naći posao u filmskoj industriji i devojci koju tamo upoznaje. U međuvremenu, očarava ga čitavo društvo koje se okuplja u kafićima i koje pre svega definiše duh toga doba…

Odmah posle Vudija ćemo pomenuti velikog Almodovara koji će na crveni tepih dovodi protagoniste svog najnovijeg filma „Hulijeta“, inspirisanim kratkim pričama Alis Manro, kanadske spisateljice (na engleskom jeziku) i dobitnice Nobelove nagrade za književnost.

Među filmovima u konkurenciji 69. Kana najavljena su i nova ostvarenja Džefa Nikolsa (Jeff Nichols), Olivijea Asajea (Olivier Assayas), Andree Arnold, jedne od dve rediteljke u trci za Zlatnu palmu, Gzavijea Dolana (Xavier), Bruna Dumonta, Čen Vuk Parka (Park Chan-Wook), najavljeno je 14. aprila na konferenciji za novinare u Parizu.

Dvostruki dobitnici Zlatne palme (1999. i 2005), belgijska braća Darden (Jean-Pierre i Luc Dardenne), ovoga puta su u konkurenciji filmom “Nepoznata devojka” (The Unknown Girl). Britanski filmski veteran Ken Louč učestvuje u trci za Zlatnu palmu filmom “Ja, Danijel Blejk” (I, Daniel Blake), koji je najavljivan kao njegovo poslednje ostvarenje. Louč je 2006. godine odneo Zlatnu palmu filmom “Vetar koji njiše ječam”, a poslednji put učestvovao je u konkurenciji 2014. godine filmom “Jimmy’s Hall”, koji je takođe najavljivan kao njegovo poslednje igrano ostvarenje.

Čak dva rumunska filma već proverenih kanskih takmičara nalaze se među favoritima za ovogodišnju „Zlatnu palmu“. Jedan je film „Matura“ Kristijana Munđua (već ima jednu „Zlatnu palmu“ i nagradu za najbolju režiju), a drugi „Sijeranevada“ Kristija Pujua. Treći rumunski film („Pas“ Bogdana Mirče) takmičiće se u programu „Izvestan pogled“.

Izdvojili smo neke zanimljive naslove za vas ali nam ostaje da od 11. do 22. maja vidimo kako će proteći 69. Kanski festival i kome će pripasti famozna Zlatna palma ovoga puta.

Stošić Marko