Nedelja finskog filma od 14. do 18. aprila

Nedelja finskog filma u Beogradu prvi put je održana 2010. godine, na inicijativu Nebojše Popovića. Na redu je četvrto izdanje ovog Festivala koje se na veliku žalost priprema bez njega.
“Osećamo veliku prazninu jer naš kolega i prijatelj, osnivač i selektor ovog programa nije više sa nama. Otkrio nam je finski film, uvek nas iznova zadivljujući svojom erudicijom i ljubavlju prema toj dalekoj zemlji koju nam je tokom godina učinio bližom. Oduvek smo voleli filmove Akija i Mike Kaurismakija, ali Nebojša nas je upoznao sa čitavim spektrom finskih filmskih poetika u koje smo se zaljubili. Sa uvrnutim komedijamaDomea Karukoskog, sa vrcavim socijalnim dramama Aleksija Salmenperae, sa visokoestetizovanim pričama Pirjo Honkasalo, sa društvenim angažmanom Akua Louhimiesa… Prošle godine Nebojša nas je prerano napustio. Nastavljajući njegovu Nedelju finskog filma, mislimo na njega i nadamo se da bi mu se ova selekcija svidela”, izjavio je Arsenijević.
Naime, ovaj festival će pokušati da predstavi galeriju osobenjaka koji ne pristaju da budu bilo šta drugo do to što jesu, totalno drugačiji od drugih. To je tanka crvena nit koja se provlači kroz sve filmove u selekciji. (Stefan Arsenijević, selektor Nedelje Finskog filma).

Nedelju finskog filma otvoriće debitantski dugometražni dokumentarac “PixadoresAmira Arsamesa Escandarija, u prisustvu autora. Kuriozitet je da će za njega to biti prilika da poseti zemlju u kojoj je proveo deo detinjstva.
Nedelju finskog filma u Beogradu zajednički priređuju Finski filmski fond iz Helsinkija, Ambasada Finske u Srbiji i Kulturni centar Beograda. Zamenica ambasadora Finske u Beogradu Outi Isotalo izrazila je zadovoljstvo što je ta manifestacija postala već tradicionalna i što je time saradnja Finske i Srbije intenzivirana. Prema njenim rečima, finska kinematografija poslednjih godina doživljava procvat