Predstava “Crvena: Samoubistvo nacije” ipak19. marta u Leskovcu

“Vest o vraćanju predstave “Crvena: Samoubistvo nacije” na repertoar Narodnog pozorišta Leskovac smatramo pozitivnom, jer to pokazuje da živimo u demokratskom društvu u kom je glas javnosti važan i u kom upravnici pozorišta ne mogu arbitrarno da donose odluke o zabranjivanju predstava”, navedeno je u saopštenju.

Naime, predstava “Crvena: Samoubistvo nacije” u Narodnom pozorištu u Leskovcu, ipak će se igrati. Predstava je imala premijeru u aprilu prošle godine i od tada je izvedena 14 puta pred više od 3.000 ljudi. Pored redovnog izvodjenja na matičnoj sceni Bitef teatra, ova predstava je gostovala u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Kulturnom centru Pančeva, Narodnom pozorištu Sombor, kao i na na 6. Kikindskom međunarodnom pozorišnom festivalu, a dobila je i nagradu “Anđelka Milić” Filozofskog fakulteta u Beogradu.
Ovog meseca planirana su tri izvodjenja – 12. marta u Bitef teatru, 19. marta u Narodnom pozorištu Leskovac i 25. marta na Art Trema Festu u Rumi.

Evo šta je reditelj Vojislav Arsić izjavio povodom izvođeja predstave u Leskovcu: “Svesni smo bezbednosnog rizika koji preuzimaju pristajanjem da ipak gostuju u Leskovcu, a nakon neodgovornog ponašanja upravnika Grujića, koji je svojim izjavama u javnosti napravio atmosferu linča kroz koju autori predstave prolaze. Ali mi predstavu ne igramo za upravnike nego za građane i građanke. Zato smatramo važnim ovo gostovanje”, naglasio je Arsić.

A upravnik Upravnik leskovačkog Narodnog pozorišta Stanislav Grujic je izjavio za N1 da predstavu “Crvena: samoubistvo nacijejeste odlučio da vrati na repertoar, jer ne želi da bilo ko protumači da je protiv prava žena.Grujić je naglasio da ostaje pri stavu da ta predstava vređa državu i narod, ali će odluku o eventualnim elementima prekršaja ili krivice prepustiti nadležnima.