Izložba “Ibeđi- dva puta rođeni”


“Ibeđi- dva puta rođeni” naziv je izložbe koja će biti otvorena 29. decembra u Muzeju afričke umetnosti. Tema blizanaca u afričkoj umetnosti i kulturi prikazana je kroz figure blizanaca naroda Joruba iz umetničke zbirke porodice Pavlić.
Izložbu će otvoriti Njegova ekselencija gospodin Harold Augustus Koko, ambasador Nigerije, i dr Senka Kovač, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.
Naziv za blizance na joruba jeziku glasi ibeđi ili u prevodu “dva puta rođeni“, što je ujedno i ime božanstva koje ih štiti.
“Na afričkom kontinentu rađa se natprosečno veliki broj blizanaca u odnosu na druge delove sveta. Najveću stopu rađanja blizanaca na svetu ima narod Joruba koji živi na jugozapadu Nigerije. Narod Joruba, kao i druge afričke kulture, pripisuje blizancima natprirodno poreklo i posebnu duhovnu moć”, objašnjavaju iz Muzeja afričke umetnosti.
“Figure su roditeljima služile kao zamena za dete, kao uteha, kao “posuda” u kojoj je boravila njegova duša. Vodeći računa o figuri kao o živom biću, porodica je iskazivala ljubav i nežnost prema prerano umrlom detetu. Skulptura je “učestvovala” u brojnim ritualima i ceremonijama posvećenim blizancima i bogu Ibeđiju. Raznolikost, umetnička, ali i emotivna vrednost skulptura blizanaca naroda Joruba privukle su interesovanje brojnih svetskih kolekcionara afričke umetnosti. Danas one krase muzejske i galerijske zbirke širom sveta”, dodaju iz muzeja.

“Sačuvane skulpture pružaju uvid u jednu izvanrednu ritualno-umetničku praksu, čije vrednosti su upisane u kulturu i sećanje naroda Joruba. Figure blizanaca, koje sa izuzetnim zadovoljstvom prikazujemo na ovoj izložbi, prikupljane su krajem 1970-tih godina u Nigeriji, sa strpljenjem i posvećenošću koji svedoče o kolekcionarskoj strasti i umetničkom osećaju njihovih vlasnika i čuvara, Ljiljane i Borisa Pavlića”, navode iz beogradskog muzeja.

Izložba takođe prikazuje crno-bele fotografije – duple portrete iz zapadne Afrike, koji ilustruju očuvanje verovanja i predstava o blizancima transponovanih u novi medij – medij fotografije. Fotografije su dobijene ljubaznošću i u saradnji sa francuskim istoričarem afričke umetnosti i kustosom, Anđelom Mikelijem, koji se bavio istraživanjem teme blizanaca i fotografija u Africi.

Kustos izložbe je Aleksandra Prodanović Bojović, a postavka će biti otvorena do juna.

Izvor informacija Blic.rs