Izložba Ruska avangarda u Beogradu

Tatjana Glebova i Alisa Poret: Presek doma

Otvorena je izložba Ruska avangarda u Beogradu koja je  najavljena kao kulturni događaj godine. Izložena u Muzeju istorije Јugoslavije ova izložba obuhvata 117 radova. Na njoj su zastupljena ostvarenja iz najrazličitijih medija – od slika i crteža, ilustracija za knjige, skice kostima za pozorište i film, do porcelana sa propagandnim porukama i idejnih nacrta arhitektonskih zdanja.

Među najznačajnijim delima su: grafike i slike Vasilija Kandinskog, Aleksandra Rodčenka, Ivana Kljuna, Aleksandra Arhipenka, Aleksandra Vesnina, LJubov Popove, El Lisickog i Sergeja Ejzenštajna. Na izložbi će biti predstavljen i porcelan Kazimira Maljeviča, najeminentnijeg predstavnika ruske avangarde. Ovako raznovrstan pregled dela daje uvid u sve pravce ruske avangarde, to jest, kubo-futurizam, neoprimitivizam i supermatizam. Na izložbi je i 11 dela iz kolekcije Narodnog muzeja Beograda, iz zaostavštine LJubomira Micića, osnivača avangardnog časopisa Zenit.

Izložbu je otvorio otvorio ministar kulture Ivan Tasovac
, podsjetivši na riječi Danijela Harmsa, jednog od najznačajnijih i najtragičnijih ličnosti ruske avangarde u literaturi:
“Јedna baba se usred svoje pretjerane radoznalosti nagnula kroz prozor, ispala i razbila se. Kroz prozor se nagnula druga baba, da bi vidjela onu koja se razbila, ali je usred svoje pretjerane radoznalosti i ona ispala kroz prozor, strmoglavila se i razbila. Zatim je kroz prozor ispala i treća baba, zatim četvrta, zatim peta. Kada je ispala i šesta baba, meni je dosadilo da ih gledam, pa sam pošao na Maljcevsku pijacu gdje su, kažu, jednom slijepcu poklonili pleteni šal.” S obzirom na to da šal već imam, ne bih ništa dodavao – citirao je Tasovac Harmsa.
Izvor informacija RTS