U Londonu Goja, u Parizu Pikaso

Nacionalna galerija u Londonu priredila je izložbu u čast Fransiska Goje na kojoj je prikazano 70 njegovih slika. ”Niko dosad nije napravio izložbu samo od portreta jer je to pomalo riskantno. Ljudima može da se učini dosadnim” istakao je Gzavije Bre, kustos izložbe Goya: The Portraits.
Među izloženim delima je i nekoliko Gojinih autoportreta rađenih u različitim periodima umetnikovog života koji svedoče o evoluciji njegovog stvaralaštva. Glavna tačka izložbe je portret vojvotkinje od Albe, rad iz 1797. Slika na kojoj je aristokratkinja predstavljena u crnini, jedna je od najvećih misterija Gojinog slikarstva. Reči ”siempre Goya” (Goja zauvek) ispisane su pod njenim nogama.
U jednoj od Gojinih biografija, autor Robert Hjuz tu poruku tumači kao izjavu ljubavi vojvotkinje od Albe za koju se govorilo da je Gojina ljubavnica. Goja je bio fasciniran tom ženom izuzetne lepote, ali i izražene ekcentričnosti. Izložbaće biti otvorena danas i trajaće sve do 10. januara iduće godine.

 

Istog dana kada se u Londonu bude otvarala izložba Gojinih portreta,u Parizu će u Gran Paleu biti predstavljena izložba posvećena jednom drugom umetniku Pablu Pikasu. Pod nazivom Picassomania, postavka uporedjuje slavnog slikara sa umetnicima koje je inspirisao.
”Prvi deo izložbe predstavlja figuru umetnika kao temu, uključujući Pikasov autoportret iz njegovog “plavog perioda”.
Zatim sledi deo o vizuelnim umetničkim revolucijama, poput kubizma, i na kraju deo u kom su prikazani “tragovi” Pikasovog političkog angažmana.
”Već sa 20 godina je bio slavan, a sa 90 je još uvek radio po jednu sliku dnevno, tako da ‘pikasomanija’ traje već jako dugo. U 70 godina karijere, napravio je na hiljade radova i osmislio mnoštvo stilova” navode autori izložbe. Izložba će biti otvorena do 29. februara 2016.
izvor informacija blic.rs