Drugi međunarodni festival saksofona Belgrade Saxperience


Od 24. do 27. septembra u Sali Beogradske filharmonije, Pozorištu na Terazijama, Domu omladine Beograda, Kolarčevoj zadužbini, Klubu književnika i Kulturnom centru Beograda na deset koncerata tokom četiri dana trajanja Festivala biće prikazane različite mogućnosti saksofona.
Festival koji pretenduje da postane neodvojiv deo beogradske muzičke jeseni, osim promocije ovog instrumenta, za cilj ima povezivanje saksofonista, kompozitora i drugih muzičara, koji će imati priliku da ostvare kontakte i međusobno razmene iskustva.
Na ovogodišnjem izdanju Festivala, publici će se predstaviti eminentni saksofonisti, zastupnici različitih muzičkih žanrova – od klasike do džeza.

Među njima su solisti Hajnc fon Herman, Žan-Deni Miša, Milan Savić i Frančesko Santući, ansambli Five SaxQuattro Tremperamenti, Beogradski kvartet saksofona i Kvartet Luke Ignjatovića kao i Big Bend RTS-a i Veliki kamerni orkestar, koji predvodi Tijana Milošević. Domaći kompozirtori Aleksandar Sedlar i Ivan Brkljačić, komponovali su specijalno za ovu priliku Koncert za alt saksofon i orkestar – Savčo (Sedlar) i Sax and Sex, šest kratkih komada za klavir i saksofon (Brkljačić) koji će premijerno biti izvedena na otvaranju. Posle koncerta biće upriličen i neformalni program - Koncert u Klubu u restoranu Klub književnika.