Nisville Jazz Festival po 21. put

NISVILLE JAZZ FESTIVAL PO 21. PUT

Nisville Najveći festival džeza u Jugoistočnoj Evropi, 21.put od 13.do 16.avgusta 2015.

”Nisvill je ne samo Tvrđava festival već grad fesival. Ove godine u tom gradu na 10 stejdževa održaće 90 koncerata 600 izvođača” – ističe Ivan Blagojević, direktor ovog festivala.
Od samog početka festival je suočen sa različitim smetnjama koje su imale veze sa novcem, lokacijom, prostorom, vlastima, političarima, državnim organima, festivalskim poslovanjem, poreskom inspekcijom, javnim servisom, sponzorima… Uprkos povremenim posrtanjima imao je ipak snage da se sa njima nosi, sa manje ili više uspeha.
Ovogodišnji slogan festivala je Novi (je) početak. Slogan je potpuno ironičan, sračunat da upozori na bezmalo stalne probleme koji bi da festival vrate na početak, ali i da poruči da on ima snage da krene i od nule, ako treba. Nisville ove godine beleži 21. izdanje pod tim imenom,kao što rekosmo ali i 32. od nastanka niškog džez festivala na koji se naslanja, što ga, pored ostalog čini i najstarijim ove vrste muzike u Srbiji.

Treba napomenuti da će među izvođačima biti bend Sun Ra Arkestra, koji postoji duže od 6 decenija, a predvodi ga jedan od najoriginalnijih saksofonista na svetu Maršal Alen koji ima 91 godinu, kao i Monti Aleksander svrstan u prvih 5 najvećih džez pijanista svih vremena.
Publika će moći da vidi 4 big benda, 1 džez orkestar i jednu filharmoniju, u kojima je ukupno oko 200 izvođača.
Pvi put zajedno će nastupiti najpoznatiji džez muzičari u regionu Duško Gojković i Milčo Levijev. Pblika će moći da čuje i Vasila Perova, koji je poznat kao bugarski Frenk Sinatra. Festival će se završiti neočekivano sevdalinkama, ali u izvođenju bosanske Bili Holidej.
Obeležje ovogodišnjeg Nisvilla su tri nova stejdža, sa besplatnim programima koji imaju za cilj edukaciju publike i obogaćivanje festivalske ponude. Na Kristina stejdžu nastupiće mladi i talentovani pijanisti koji će uz projekcije nemih filmova uživo improvizovati, a na Midnight Jazzdance stejdžu di-džejevi. Na stejdžu Jazz for kids deca će uz igru pokušati da uče kako se sviraju najvažniji instrumenti u džezu.

Jedan od najvećih džez muzičara srpske muzičke scene Jovan Maljoković, održao je press konferenciju pred večerašnji nastup na glavnoj bini.
Maljoković će nastupiti večeras pred publikom festivala svojim miksom etno muzike i jazz-a, u čijem je izvođenju jedan od pionira.
“Ako želim da me čuju, da održavam koncerte i putujem shvatio sam da moram da nešto novo predstavim svetu džeza” istakao je Maljoković i sa zadovoljstvom se zahvalio festivalu.
“I sam vodim Valjevački džez festival, evo već 31. godinu,nije internacionalan ali se mogu pohvaliti da u njemu dovodimo najveća imena srpske džez scene”. Jovan Maljoković svirao je sa velikašima kao što su Miša Blam i Lala Kovačević. “Uvek sam svirao srcem, po tome se razlikujem od većine svojih kolega,ne treba mi nikakav spisak pesama, gledam šta publika želi i to i sviram.“

Izvor informacija današnji Nisville dodatk Danasa