Počinje 49. Zaječarska Gitarijada


Gitarijada
će ove godine biti održana od 29. jula do 1. avgusta.

Iz nekog razloga Zaječarska gitarijada baš ove godine na velika vrata vraća svoj stari šmek. To pitanje, svakako, nije polje našeg razmatranja, važno je da će ove godine nastupiti gomila dobrih bendova a da će ulaz biti slobodan. Bilo kako bilo, važno je da ona i u svojim zrelim godinama ne posustaje ma kakve okolnosti bile. Poenta festivala je takmičenje demo bendova, pa ćemo i ovom prilikom naglasiti da je ”’Gitarijada najveći festival mladih i neafirmisanih bendova u jugoistočnoj Evropi.”

Ovo su detalji vezani za 49. po redu Zaječarsku Gitarijadu:

U okviru takmičarskog dela nastupiće 14 bendova u polufinalu. Polufinale će biti održano 30. i 31. jula, a finale 1. avgusta. Bendove će ocenjivati žiri na čijem je čelu Branimir Lokner, a čanovi su Dragiša Radulović, Nenad Kuzmić, Marko Ranđelović, Dušan Hedl (Slovenija), Dragutin Matošević (BiH), Igor Polak (Hrvatska), Panta Džambazoski (Makedonija) i Vasko Gromkov. Sastavni deo 49. Gitarijade je i 19. Moto skup, na čijoj će bini, u dva dana, biti održano više od 10 koncerata.
Ove godine očekuje se veliki broj izvođača i bendova između ostalog i:
Gibonni i Vlatko Stefanovski, Rundek Cargo trio, Nikola Vranjković, Van Gogh, Dubioza kolektiv, Guano Apes, Kerber, Laibach, Galija, Therapy?, Generacija 5, Električni orgazam, Dok7 i mnogi drugi.

Ivana Mitrović