22. Palićki festival

22. Palićki festival

Festival evropskog filma Palić otvoren je 18. jula projekcijom filmova “Život posle” Magnusa von Horna i “45 godina” Endrua Heja, i uručenjem nagrade Želimiru Žilniku i Roju Andersonu iz Švedske.

U 22. izdanju ovaj festival predstavlja više od 90 filmova u takmičarskim i ostalim programima, objedinjenih sloganom “Evropski san”. Biće održan na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, a Otvoreni univerzitet Subotica organizuje ga pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu P Vojvodine i Grada Subotice.
Glavni takmičarski program otvorio je, kao što rekosmo, na Letnjoj pozornici u 21 h film “Život posle” Magnusa Von Horna, koji je svoju svetsku premijeru imao ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu.
Između ostalog na festivalu se očekuju i selekcije Novi slovački film, Mladi duh Evrope, omaž posvećen dobitnicima nagrade “Underground Spirit”, Novi mađarski film i Ekološki dokumentarci.

Žilniku je nagradu “Aleksandar Lifka” uručila predsednica festivalskog Saveta Mira Banjac, ističući:
“Žilnik već odavno pripada evropskoj filmskoj porodici. Kao tihi saputnik gotovo cele njegove i moje karijere izuzetno sam počastvovana da mogu da mu predam veliku i značajnu evropsku nagradu ‘‘Aleksandar Lifka’’ koja se dodeljuje ovde, na sve značajnijem, sve većem i priznatijem FEF Palić”.
Andersonu je nagradu “Lifka” urucio direktor FEF Palić Radoslav Zelenović, a švedski reditelj istakao je da mu je drago što Palićki festival podržava intelektualne, a ne “brutalne komercijalne filmove”. Anderson je zaključio i da je potreba za festivalima poput Palića danas sve veća.

Sara Val