19. Festival koreografskih minijatura


19. Festival koreografskih minijatura je takmičarski festival koreografskog stvaralaštva u oblasti savremene umetničke igre i ove godine će se održati od 5. do13. juna.
Organizator je Udruženje baletskih umetnika
Srbije, takmičiće se učesnici iz deset zemalja a takmičarski i revijalni program odvijaće se na scenama Narodnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Doma omladine Beograda i Ustanove kulture Vuk Karadžić.

Takmičenje koreografskih minijatura je 5. i 6. juna na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu gde će se koreografi i igrači predstaviti premijerno izvedenim desetominutnim koreografijama.
”Međunarodni žiri, koji čine igrač, koreograf i umetnički direktor Tarinof Dance Company iz Japana Mamoru Sakata, poljski koreograf Maćej Kuzminski, umetnička direktorka School for New Dance Development u Amsterdamu Bojana Mladenović, igrač savremene igre i pedagog Ana Ignjatović Zagorac i solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Sanja Ninković, odabraće finaliste koji će se takmičiti za tri glavne festivalske nagrade, kao i za plaketu “Aleksandar Izrailovski” za najupečatljiviji segment koreografske minijature.”
Žiri kritike (dramaturg i kritičarka umetničke igre Jelena Kajgo, plesna kritičarka Milica Cerović i pozorišni kritičar Ivan Medenica) takođe će dodeliti nagradu, kao i publika, čiju nagradu dobijaju takmičari koji dobiju najveći aplauz. UBUS dodeljuje nagradu “Ohrabrenje” u znak podrške domaćim stvaraocima, a podrazumeva produkciju premijerne celovečernje predstave.
Prvi put biće prikazano pet plesnih premijera u koreografiji nagrađivanih umetnika prethodnih festivalskih izdanja.
U okviru pratećeg festivalskog programa na okruglim stolovima razgovaraće se na temu iz oblasti umetičke igre, ali i o plesnoj i baletskoj kritici.
Povodom obeležavanja 60 godina profesionalnog rada Milice Zajcev, kritičarke umetničke igre i publiciste, održaće se predavanja, razgovori i radionice sa stručnjacima pod zajedničkim nazivom “Kritičke prakse u oblasti umetničke igre 2″. Biće organizovana i edukativana plesna radionica koju će voditi Maćej Kuzminski, igrač i koreograf iz Poljske.

Detalje o festivalu možete pogledati na 19. Festival koreografskih minijatura

Ksenija Milićević