Classic Fest u Pančevu

6. i 7. juna, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva i Balkanske kamerne akademije održaće se peti po redu međunarodni festival klasične kamerne muzike CLASSIC FEST 2015. Ove godine festival traje dva dana, a publika će imati priliku da uživa u programu za decu i odrasle.
Prve večeri, nakon svečanog otvaranja nastupiće Ansambl Balkanske kamerne akademije. U nedelju, 7. juna, na programu je matine koncert od 11 časova (na sceni Kulturnog centra Pančeva), a od 17.00 koncert talentovanih učenika muzičke škole ,,Jovan Bandur’’ Pančevo. U večernjem terminu, od 20 časova, u istom prostoru, premijerno će biti izveden specijalan muzički program „Meet the Beatles“. Reč je o koncertu na kom će biti izvedeno desetak odabranih pesama Bitlsa, posebno obrađenih za ovaj festival.
Publika će imati priliku da prvi put u Pančevu čuje instrumentalne aranžmane velikih hitova, i to kroz spoj klasične, rok i džez muzike, a u izvođenju kamernog ansambla. Nakon koncerta biće održan i jam session.
Ulaz na sve programa CLASSIC FEST-a je besplatan. Umetnički direktor festivala je muzičar Ognjen Popović. Pokrovitelji manifestacije su grad Pančevo i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

„Festival kamerne muzike Classic Fest se veoma brzo pozicionirao i utemeljio kao manifestacija koja je grad Pančevo stavila na mapu izuzetnih kulturnih dešavanja. Činjenica da se u sredini i vremenu u kome je umetnost potpuno marginalizovana, održao i sa godinama rastao, samo dokazuje da se kvalitet uvek prepoznaje i opstaje. Iako Srbija kroz istoriju nema veliku praksu kamernog muziciranja, pažljivo izabran program festivala koji obuhvata širok dijapazon različitih žanrova u izvođenju raznovrsnih kamernih ansambala, osigurava opstanak i dalji progres ove sada već tradicionalne manifestacije. U četvrtoj godini njegovog postojanja, organizatori su publici ponudili da, tokom tri dana trajanja festivala, čuje neka od najatraktivnijih dela iz oblasti kamerne muzike. Tako ćemo u njegovom ovogodišnjem izdanju imati priliku da čujemo šest tematski različito koncipiranih koncerata koji obuhvataju raspon od klasične, preko literature namenjene deci, domaćeg muzičkog stvaralaštva, do džeza. Pravu poslasticu za ljubitelje muzike, ali i stručnu publiku, svakako predstavlja premijera Evergrin svite Anta Grgina, koja je nastala kao specijalna porudžbina festivala.
Zahvaljujući našem izuzetnom klarinetisti Ognjenu Popoviću, idejnom tvorcu ove manifestacije, kao i organizatorima – KC Pančeva i Balkanskoj kamernoj akademiji – Pančevo i čitava Srbija imaju festival koji svojom koncepcijom i visokim izvođačkim nivoom danas stoji rame uz rame sa najpoznatijim događanjima ove vrste u regionu, ali i čitavoj Evropi. Nadamo se da će u narednim godinama Pančevo postati poznato kao grad u koji se dolazi zbog Classic Festa.“ Danica Maksimović i mr Asja Radonjić muzikolozi / urednice programa Beogradske filharmonije