Promocija romana ”Knjiga” Vladislava Radaka

Promocija trećeg romana Vladislava Radaka biće održana 23. maja sa početkom u 19.30, u Kolarčevoj zadužbini.
Na promociji gostuju: Božidar Andrejić – urednik izdavačke kuće, Dr. Ivan Anić – profesor matematike, Nenad Ilić – dramaturg i đakon SPC, Aleksandar Petrović (Aca Seltik) – ljubitelj epske fantastike, Bojana Stojiljković – profesor srpske književnosti.
Više informacija na: Vladislav Radak

Pisanje sažetka bilo kog dela je zahtevan i nezhvalan posao jer se teško sa preciznošću u par rečenica može opisati roman koji ima nekoliko stotina strana, a za najnoviji roman Vladislava Radaka, Knjiga, to je prosto nemoguće.
Mogli bismo da kažemo da je u pitanju drama sa elementima akcije, sajns fikšn sa primesama horora, ljubavna priča ili priča o odrastanju, ali ništa od ponuđenog ne bi zaista bilo tačno.
Možemo da kažemo da je pred vama priča o postapokaliptičnom Seulu, nerazdvojnosti čoveka i mašina, priča o odrastanju na predivnim pejzažima francuske Provanse, možemo da vam kažemo da je ovo roman o najbolje čuvanoj tajni civilizacije ili pak o bratskoj ljubavi, porodičnnim vrednostima, možemo vam reći da je ovo Knjiga o heroju ili herojima, strahovima, genetskom inženjeringu, prokletstvu porodičnog nasleđa, o ronjenju na dah, priča o tinejdžerskoj ljubavi, saga o mističnoj mašini Alkubijer drajv, tajnovitim ljiljanima ili o pravljenju naboljeg crvenog vina na svetu.
Možemo vam reći da je ovo priča o Staroj Kući, budućnosti i prošlosti, priča o poslednjem vrelom letu i beskonačnoj kiši, o lutanjima Varvara i velikim Zidinama.
Ipak, šta god vam budemo rekli u ovim kratim redovima, na zadnjim koricama, biće laž. Ovo nije roman o tome.
Ono što jedino sa sigurnošću možemo da vam tvrdimo jeste da ukoliko otvorite ovu Knjigu vaš život više nikada neće biti isti.
Isto tako, povratka neće biti ako je vratite na policu i odšetate.
Od ovog trenutka vašu sudbinu držite u vašim rukama.

O autoru
I kad mu vidite sliku, i kad mu pročitate ime, još ima mesta za pitanje – ko je ovaj dvadesetsedmogodišnjak? Čiju „Knjigu“, a treći  njegov roman držite u rukama.Onom ko ustvrdi da je Vladislav Radak mladi daroviti pisac sa izvesnom književnom budućnošću, neko može, ne dovodeći to u pitanje, naglašavati da je reč o uspešnom matematičaru koji se, sa zavidnim teorijskim znanjem okušao i u pisanju knjiga i praktičnih priručnika iz ove oblasti, završivši najpre master studije matematike. Oni, pak koji ga malo bolje poznaju, pomenuće njegovo iskustvo klasičnog muzičara , a vršnjaci upućeni u tv produkciju će se setiti kako je uspešno vodio jednu emisiju za mlade. Pomni degustatori filmova nabrojaće bar  par njegovih krathih filmova. A na kraju, naše upoznavanje sa autorom ostaće, ipak, negde između (tačne) ocene o vunderkindu sa Palilule i one koja je saopštena na njegvom sajtu – da je vlasnik idealnog CV-ja za štrebera decenije.
Pošto mu je književna vokacija psiho triler, pa još uronjen u futurizam (za nas) prožet (njemu bliskim) znanjima o paralelnosti vremena i „džepovima u njemu“, eto prilike za čitaoce-detektive da ga i u ovoj „Knjizi“ ( kao i u prethodnim – „Plava vežbanka“ i „Noć mrtvih snova“) traže i otkrivaju u nekoj od tih dimenzija i u njegovim brojnim uspešnim ulogama. Možda ga sretnu širom Nemačke, gde sada radi, ili u Lisabonu, Amsterdamu… gde upoznaje ulice i trgove po kojima su hodali njegovi omiljeni pisci, a koje će pohoditi njegovi književni junaci.

Božidar Andrejić