“Crvena: Samoubistvo nacije“

“Crvena: Samoubistvo nacije“

Predstava “Crvena: Samoubistvo nacije“ jedna je vrsta iskušenja za mnoge od nas, pa čak, i za one slobodnoumnije. Početak predstave, u kojoj petnaestoro glumaca, doslovce urla psovke, ne štedeći nikoga i ništa, užasava čoveka… ali jedino tako čovek uči da se odupre „zlu“.
Namera reditelja Vojislava Arsića i pisca teksta i dramaturga Milene Bogavac nije bila da nas lažu i ulepšavaju stvarnost, namera je bila da nas otrezne. Ko je najočajniji u zemlji Srbiji?  Veliko je pitanje.
Tinejdžeri kojima su estradne zvezde uzori? Ostrašćeni navijači koji tuku svakoga ko navija za drugi tim ili misli drugačije? Žene koje trpe nasilje i ćute o tome? Muškarci koji su svoju muškost negde izgubili i traže je u porodičnom nasilju? Ili svi mi kao učesnici ili sučesnici u delanju ili nedelanju…

“Crvena: Samoubistvo nacije“

Mlade devojke (devojčice) upuštaju se u seksulane odnose sa petnaest, šesnaest godina. Godišnje se u zemlji izvrši (zvanično) između 100.000 i 200.000 abortusa, nezvanično dva ili tri puta više.
„Abortus u Srbiji je i dalje glavno sredstvo kontracepcije!“ U porodičnom nasilju godišnje strada veliki broj žena, izvršioci su u većini slučajeva venčani ili nevenčani supružnici.
Glumci, ne  izgovraraju tekst oni urlaju, pevaju (mnoge songove su sami pisali)  demostriraju svojim telima sve te užase koji se dešavaju svuda oko nas… Bol je opipljiva a reakcija publike na  predstavu je više nego očigledna. Za glumce koji na sceni daju svoju „krv i znoj“ i igraju do zadnjeg daha, publika nagrađuje aplauzom koji traje i traje… Ti mladi ljudi zajedno dišu na sceni, njihove misli i tela ogoljeni su pred gladalištem i oni im se daju bez rezerve. Predstava se igra u Bitef teatru i njena avangardnost je sasvim primerena toj pozorišnoj kući. Publika koja tu dolazi je, takođe, jedan malo drugačiji svet od onoga koji smo navikli da srećemo u tramvajima, autobusima ili gledamo u raznim realiti programima. To je osvešćena publika, gladna pravih dešavanja i dobrih sadržaja. Zajedno sa tvorcima ove predstave čine jedno telo, jednu dušu.

Režiju potpisuje: Vojislav Arsić
Tekst i dramarurgiju: Milena Bogavac
Stručni saradnici na predstavi bili su: Jelena Bogavac, Nađa Duhaček, Maja Maksimović i Aleksandrar Bulajić.
Igraju: Đorđe Živadinović Grgur, Mladen Sovilj, Zoran Pajić, Stefan Uroš Tešić, Zoltan Pletl, Anđelko, Beroš, Janko Cekić, Aleksandar Jovanović, Dušan Kaličanin, Uroš Milojević, Uroš Mladenović, Uroš Novaković, Marko Panajovović, Ivan Pantović, Alek Surtov i Jovan Zdravković.

Tanja Petrović Miljković