Filip David gost manifestacije Majski dani knjige

Filip David

Manifestacija „Majski dani knjige“, koja ove godine nosi naslov „Panonski bukvar prožimanja“, ugostiće pisca Filipa Davida, ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade, 27. maja u 19.30 u čitaonici Gradske biblioteke.
Tom prilikom biće promovisan njegov poslednji, nagrađeni roman, „Kuća sećanja i zaborava“.
Sada već tradicionalno, u okviru manifestacije „Majski dani knjige“, organizatori, Gradska biblioteka Pančevo, organizuju književni program posvećen aktuelnom dobitniku NIN-ove nagrade. Osim autora, Filipa Davida, publika će ove godine imati priliku da se druži i sa drugim učesnicima večeri: Božom Koprivicom i Vuletom Žurićem.
Fokus ovogodišnje manifestacije Majski dani knjige – ”Panonski bukvar prožimanja“ biće na prožimanju književnosti na mađarskom i srpskom jeziku u panonskom podneblju. Svakog dana, počev od utorka, 26. maja, do petka, 29.maja, na programu će biti promocije, predavanja, tribine, književne večeri i radionice.  Književna druženja će upotpuniti i kvalitetan program namenjen najmlađim čitaocima. Ulaz na sve programe je besplatan.

Filip David (1940, Kragujevac).
Diplomirao je na Filološkom fakultetu (Jugoslovenska i svetska književnost) i na Akademiji za pozorište, film, radio i TV (grupa Dramaturgija). Književnik, dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd i profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Jedan od osnivača „Nezavisnih pisaca“, udruženja osnovanog 1989. u Sarajevu koje je okupljalo najznačajnije pisce iz svih delova bivše Jugoslavije, osnivač „Beogradskog kruga“ (1990), udruženja nezavisnih intelektualaca, „Foruma pisaca“ i član međunarodne književne asocijacije „Grupa 99“ osnovane na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu.

Napisao je više TV drama i filmskih scenarija. Objavio knjige pripovedaka: „Bunar u tamnoj šumi“, „Zapisi o stvarnom i nestvarnom“, „Princ vatre“, „Sabrane i nove priče“; romane: „Hodočasnici neba i zemlje“, „San o ljubavi i smrti“ i „Kuća sećanja i zaborava“; knjige eseja: „Fragmenti iz mračnih vremena“, „Jesmo li čudovišta“, „Svetovi u haosu“. Zajedno sa Mirkom Kovačem objavio „Knjigu pisama 1992–1995.“
Pripovetke i romani su između ostalih dobili nagrade: Mladosti, „Milan Rakić“, BIGZ-ovu i Prosvetinu nagradu za knjigu godine, kao i Andrićevu nagradu. Dobitnik je Ninove nagrade za roman „Kuća sećanja i zaborava“ 2014. godine.
Knjige su mu prevedene na švedski, francuski, poljski, mađarski, italijanski, albanski, esperanto, makedonski, slovenački, objavljene u Hrvatskoj, a pripovetke se nalaze u dvadesetak antologija.
Kao dramaturg, koscenarista ili scenarista radio je, između ostalog, i na filmovima: „Okupacija u 26 slika“, „Pad Italije“, „Ko to tamo peva“, „Bure baruta“ (nagrada kritike u Veneciji, nagarada Feliks za najbolji evropski film godine), „Poseban tretman“ (nagrada u Kanu), „Paviljon 6“, „San zimske noći“ (Gran pri filmskog festivala u San Sebastijanu), „Optimisti“ (Gran pri u Valjadoidu i Ženevi).
Izvor: Laguna.rs