Počelo obeležavanje stogodišnjice smrti Nadežde Petrović

Nadežda Petrović

Nedavno je u galeriji u Čačku otvorena dokumentarna izložba “Nadežda Petrović 1915-2015”, čime je otpočeo program obeležavanja stogodišnjice smrti ove umetnice.
Direktorka Galerije Milica Petronijević istakla je na otvaranju izložbe da Galerija počinje seriju programa koji će trajati do novembra ove godine, u znak sećanja na veliku slikarku, njen život, rad i herojsku smrt.
Dakle čitav ovaj projekat ”Inspirisan je životom, stvaralaštvom i značajem Nadežde Petrović u umetničkom, kulturnom i društvenom životu Srbije, kao uporištem aktuelnog stvaralaštva i aktivizma”, izjavila je Tanjugu Milica Petronijević.
Ovo nije sve, naravno, jer će u čačanskoj Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović”  biti prikazani dokumentrni filmovi o radu, stvaralaštvu i životu ove umetnice i biće upriličeni dramski i drugi programi. Najavljuje se da će biti objavljena i njena pisma u ediciji Galerije “Nasleđa”.
Lepo je što je i na samom gradskom šetalištu u Čačku postavljena dokumentarna izložba printova o Nadeždi Petrović pod nazivom “Ulična galerija”, koja će biti prikazana i u čačanskim školama ali i u Beogradu u Knez Mihailovoj ulici u junu mesecu.
U petak 3. aprila, na dan kada je kao dobrovoljna bolničarka negujući ranjenike i bolesne preminula Nadežda Petrović u ratnoj bolnici u Valjevu, ispred njene biste održan je program za koji se nadamo da je tek početek aktivnosti povodom ovog velikog obeležavanja.

Međutim danas je posle samo nekoliko dana, kako javljaju gotovo svi zainteresovani mediji, razbijen pano s “printom” njene slike postavljen na ovoj “Uličnoj galeriji” na šetalištu. Umetnička galerija “Nadežda Petrović”  skinula je razbijeni pano sa slikom “More”, prijavila incident policiji i, kako je danas rečeno Agenciji Beta, štampaće novi “print” i postaviti ga narednih dana. Ostajem bez reči na kraju ovog teksta za koji sam se iskreno nadala da će imati dostojanstvenu notu.

  Ksenija Milićević