Smrdljiva bajka – Jedinstvo suprotnosti

Dugo se naša kinamarografija bori sa krizom. Suočeni sa nedostatkom novca, pre svega, reditelji su morali, sem, prisutnog entuzijazma da pokažu i veliku veru u sopstveni projekat. Svesni  da je publika  ćudljiva i da je  sve više naklonjena lakim sadržajima, te, da joj ozbiljne teme i preispitivanja ne pašu, neke reditelje tera da naprave kompromis i bave se lakim sadržajima.
Reditelj i scenatista Miroslav Momčilović nije se priključio toj strani, ostao je dosledan svojoj ideji da film mora da bude slika života, sviđalo se to nama ili ne. Film koji se upravo snima “Smrdljiva bajka”, za divno čudo, već sada skreće pažnju. Tema je mučna, teška ali je deo naše svakodnevice… Osim teme, izbor glumaca je, verovatno nešto što ga čini još  intigantnijim. Naime, nakon više deceniskog odsustva Žarko Laušević ponovo snima u Srbiji, pored njega glavnu žensku ulogu igra sjajna Jelena Đokić.

Zašto je odlučio da snimi baš ovakav film najbolje  je objasnio sam reditelj Miroslav Momčilović:
“Inspiraciju za ovu priču sam našao posmatrajući par beskućnika, marškarca i ženu,
kako se drže za ruke. Bio je to jedan od najdirljivijih prizora koji sam video. Pratio sam ih jedno vreme. Živeli su u kanalizacionom šahtu. Dva junaka, dva anti-heroja, ponižena, osuđena, odbačena od svih, otkrivaju snagu ljubavi u sebi i sopstvenom iskupljenju. Oni, na neki način predstavljau spasioce svega lepog i uzvišenog, svega što nas čini ljudima.
To je razlog zašto osećam potrebu za ovim filmom za nečim što će nas podići kada postoji toliko briga oko nas i u nama, u momentima kada smo izgubili osećaj davanja nežnosti, brigu o drugima i potrebu za čistom ljubavlju. Ovo je jedna jednostavna ljubavna priča, razumljiva svakom koji je prolazeći pored beskućnika osetio nelagodu pretvarajući se da ih ne primećuje. Moja namera je da pokušam da učinim te”nevidljive ljude” – vidljivim. Da približim emociju koju sam osetio prvi put videvši taj par beskućnika kako se drže za ruke, kao da im nije potrebno ništa više od tog trenutka, tog mesta i njih dvoje. To je nešto što je promenilo moj stav prema svakodnevnom životu, svakodnevnim problemima i odnosu prema drugim ljudima….”

Uloge tumače: Žarko Lušević, Jelena Đokić, Petar Božović, Bojan Žirović, Nebojša Ilić-Cile, Miloš Vlalukin, Nebojša Ljubišić, Aleksandar Đurica, Miloš Samuolov i Marko Gvero.

Režiju i scenario potpisije: Miroslav Momčilović

Aleksandra J.